ABC Greek-News: Μεγάλη επιτυχία της Eurojust: Eξαρθρώθηκε κύκλωμα - μαμούθ που ξέπλενε βρώμικο χρήμα - 159 συλλήψεις

Μεγάλη επιτυχία της Eurojust: Eξαρθρώθηκε κύκλωμα - μαμούθ που ξέπλενε βρώμικο χρήμα - 159 συλλήψειςΒρυξέλλες,

Πολυπληθές κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην ΕΕ, εξάρθρωσε η Eurojust (Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ) την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα από τη Χάγη.Συγκεκριμένα, 159 άτομα συνελήφθησαν, 409 ύποπτοι ανακρίθηκαν, σε 799 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σε 59 για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ως αποτέλεσμα της επιχείρησης EMMA3, της Eurojust από τις 20-24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Eurojust οι 59 ήταν επικεφαλής μεσάζοντες και οργανωτές που προσελήφθησαν από εγκληματικές οργανώσεις για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως έγινε γνωστό, στην επιχείρηση EMMA3 συμμετείχαν 26 χώρες, καθώς και η Europol, η Eurojust, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EBF), 257 τράπεζες και εταίροι του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα σήμερα ξεκινά και ειδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον εντοπισμό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurojust οι Αρχές επιβολής του νόμου από 26 χώρες, με την υποστήριξη της Ευropol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών (EBF), με την υποστήριξη 257 τραπεζών και εταίρων του ιδιωτικού τομέα, κατάφεραν να εντοπίσουν 1 719 συναλλαγές μεσαζόντων, με συνολικές ζημίες ύψους σχεδόν 31 εκατ. ευρώ για τα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Μεταξύ αυτών των συναλλαγών, περισσότεροι από των 90% των μεσαζόντων συνδέονται με εγκλήματα που σχετίζονται με το κυβερνοχώρο, όπως το ηλεκτρονικό "ψάρεμα" (phishing), η ηλεκτρονική απάτη μέσω δημοπρασιών, η απάτη για "Business Email Compromise" (BEC) , αλλά εντοπίστηκε και ένας αυξανόμενος ρόλος των συναλλαγών κρυπτογράφησης (Bitcoin) στα συστήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες.

Η τρίτη εβδομάδα δράσης της EMMA είναι η συνέχιση ενός έργου που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την απάτη στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος (το ονομαζόμενο EMPACT), το οποίο έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής απάτης και της απάτης με κάρτες πληρωμών και με επικεφαλής τις Κάτω Χώρες.

Με βάση την επιτυχία της πρώτης και της δεύτερης επιχείρησης EMMA, η EMMA3 παρακολούθησε τη συμμετοχή Αρχών από την Αυστραλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Μολδαβία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία,τη Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Διερεύνησης των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI) και τo Secret Service.

Η Εuropol και η Eurojust διοργάνωσαν διάφορες συνεδριάσεις λειτουργίας και συντονισμού στη Χάγη για να συζητήσουν τη μοναδική προσέγγιση κάθε κράτους μέλους. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δράσης, οι δύο οργανισμοί στήριξαν τις ενέργειες δημιουργώντας ένα διοικητικό στέλεχος στην Εuropol και ένα δικαστικό κέντρο συντονισμού στην Eurojust για να συνδράμει τις εθνικές αρχές.

Αυτό επέτρεψε την πραγματοποίηση διασταυρούμενων ελέγχων σε πραγματικό χρόνο κατά των βάσεων δεδομένων της Europol σχετικά με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των ενεργειών και τη συλλογή πληροφοριών για περαιτέρω ανάλυση, καθώς και την ταχεία διαβίβαση και διευκόλυνση της εκτέλεσης ευρωπαϊκών εντολών έρευνας. Η Εuropol υποστήριξε επίσης τις ενέργειες επί τόπου με την ανάπτυξη ειδικού αξιωματικού εξοπλισμένου με κινητό γραφείο στην Ιταλία.
Το ABC Greek News ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.