Δεν αποκλείει συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος η Lagarde στο Eurogroup της 15/6, δίνοντας πίστωση χρόνου στις ΒρυξέλλεςΗ κα Lagarde ξεκαθάρισε ότι η ενεργή συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, μέσω χρηματοδότησης δηλαδή, πρέπει να συνδέεται σίγουρα με μία ελάφρυνση χρέους
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 η Christine Lagarde, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – Ταμείου και Βερολίνου για το επίμαχο ζήτημα και λίγες ημέρες μετά το «ναυάγιο» του Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Γαλλίδα αξιωματούχος έδωσε πίστωση χρόνου σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ενώ εξέφρασε εκ νέου την θέληση του Δ.Ν.Τ. να συμμετάσχει στο
τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα μας.
«Αν οι πιστωτές δεν βρίσκονται ακόμα σε αυτό το στάδιο όπου μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν είναι να τους πάρει περισσότερο χρόνο για να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο», είπε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του Ταμείου.
Βέβαια, η κα Lagarde ξεκαθάρισε ότι η ενεργή συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, μέσω χρηματοδότησης δηλαδή, πρέπει να συνδέεται σίγουρα με μία ελάφρυνση χρέους, καθώς, κατά το Ταμείο, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Επίσης, υπογράμμισε πως η πρόταση του Ταμείου για ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνει επεκτάσεις στην ωριμότητας του χρέους ή αναβολή πληρωμών τόκων.
«Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα με βάση αυτό που θεωρούμε εφικτό για την ελληνική οικονομία.
Το κάναμε και στο παρελθόν, σε παρόμοιες περιστάσεις, δεν επινοούμε μια νέα προσέγγιση «à la Greek», συμπλήρωσε.

Όπως εκτιμά σχετικά με το επικείμενο Eurogroup το bankingnews.gr, στις 15 Ιουνίου του 2017 οι Έλληνες θα μάθουν μια νέα ορολογία stand by agreement για το χρέος, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε αναμονή για μήνες όσον αφορά την διευθέτηση του χρέους και σίγουρα πρέπει να αποκλειστεί η ποσοτική χαλάρωση.
Πλέον, η ημερομηνία ορόσημο που θα μπορούσε να επαναφέρει το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο και να οριοθετήσει ένα πλαίσιο επαναξιολόγησης για το ελληνικό χρέος είναι η 6 Νοεμβρίου του 2017.
Ως προς την ποσοτική χαλάρωση, δεν θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σους μηχανισμούς της Ε.Κ.Τ. πριν τις 7 Δεκεμβρίου του 2017 στο πιο αισιόδοξο σενάριο.

Τι θα πάρει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου;

Μέχρι τις 15 Ιουνίου στο ερχόμενο τακτικό Eurogroup η Ελλάδα θα πρέπει να έχει νομοθετήσει το πολυνομοσχέδιο νούμερο 3, όπου θα κλείσουν ακόμη 20 προαπαιτούμενα μέτρα.
Εάν και εφόσον τα μέτρα ψηφιστούν τότε στις 15 Ιουνίου θα δοθεί το πράσινο φως για το κλείσιμο της αξιολόγησης και της δόσης των 10 με 10,3 δισεκ. ευρώ που θα σπάσει σε δύο υπο-δόσεις μια την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου με 7,2 δισεκ. και 2,8 με 3,1 δισεκ. τον Σεπτέμβριο του 2017 .

Το Δ.Ν.Τ. με stand by agreement χωρίς νέο δάνειο

Η έννοια stand by agreement σημαίνει συμφωνία σε αναμονή και αυτό θα συμβεί στην Ελλάδα και στην περίπτωση του Δ.Ν.Τ. το οποίο δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και δεν πρόκειται να δανείσει εκ νέου την Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα καθεστώς αναμονής ώστε η Γερμανία να μπορεί να «πουλάει» αυτή την αναμονή στους γερμανούς πολίτες που είναι ιδιαίτερα επικριτικοί.

Στις 15 Ιουνίου η μεγάλη αποκάλυψη….

Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017 στην τακτική συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών θα υπάρξει μια αποκάλυψη που θα αφορά τον βασικό προβληματισμό της Γερμανίας, του ESM και συνολικά των ευρωπαίων αξιωματούχων.
Η αποκάλυψη θα αφορά ένα ευρύτερο σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί η Γερμανία σε συνεργασία με τον ESM και είναι σε γνώση της Ε.Κ.Τ. που αφορά τον μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018.
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα καταρρεύσει ο μύθος της διευθέτησης του χρέους, της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ. και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τίποτε από αυτά δεν θα συμβούν το 2017.
Ωστόσο στο τακτικό Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα μπορούσε να επανακαθοριστεί το πλαίσιο δράσης για την Ελλάδα με επίκεντρο το 2018.
Η βασική ανησυχία της Γερμανίας δεν είναι το χρέος.
Εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση στο χρέος αναφέρει μονίμως οι Γερμανοί.
Η βασική ανησυχία της Γερμανίας είναι με ποιο μηχανισμό θα δανείζεται η Ελλάδα μετά το 2018.
Η λύση που προκρίνεται και αυτό θα εξυφαίνεται στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017 είναι ότι η Ευρώπη μαζί με τον ESM και την ΕΚΤ θα πρέπει να σχεδιάσουν τον μοντέλο χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018.
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να αποτρέπουν ουσιαστική επίλυση του χρέους αλλά ταυτόχρονα μειώνουν και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.
Με βάση εκτιμήσεις για το διάστημα 2018 με 2019 η Ελλάδα θα χρειαστεί 10 με 11 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Μια πρόταση που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός υποστήριξης – νέο μνημόνιο – το 4ο μνημόνιο – το οποίο θα χρησιμοποιήσει περίπου 30 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο που δεν θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με πολύ στοχευμένες εκδόσεις ομολόγων κυρίως re opening επανεκδόσεις μεσοχρόνιων ομολόγων.
Το νέο 4ο μνημόνιο δεν θα έχει την δομή των 3 προηγούμενων μνημονίων καθώς δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ και τα κεφάλαια θα έχουν επικουρικό ρόλο θα λειτουργούν ως capital buffer ως κεφάλαιο ασφαλείας και όχι ως ο κλασσικός χρηματοδοτικός μηχανισμός με δόσεις που γνωρίζουμε με τα 3 πρώτα μνημόνια.
Με βάση έγκυρες πηγές το 2018 όπου θα κλειδώσει και ο νέος μηχανισμός υποστήριξης στα σχέδια χρηματοδότησης της Ελλάδος δεν θα αποκλειόταν να υπάρξουν και κάποιες παρεμβάσεις στο χρέος μικρής ωστόσο κλίμακας.
Μέσα στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδος με ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε την Ελλάδα να βγει πολύ στοχευμένα στις αγορές περιλαμβάνεται και το rollover ορισμένων ελληνικών ομολόγων από την Ε.Κ.Τ. το 2018.
Π.χ. όταν λήγει ένα γερμανικό ομόλογο που κατέχει η Ε.Κ.Τ. στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης να αντικαθίσταται από ένα αντίστοιχο ελληνικό.
Για το ζήτημα του rollover η Ε.Κ.Τ. μελετάει ορισμένα σχέδια τα οποία ωστόσο θα έχουν εφαρμογή από το 2018 όχι το 2017.

Συμπέρασμα

Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει επίσημα από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να παραμείνει…φεύγοντας.
Η φόρμουλα αυτή ονομάζεται stand by agreement χωρίς νέο δάνειο.
Και δεν θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα δοθεί νέο δάνειο από το Δ.Ν.Τ. και θα υπάρξει προνόηση το 2018 να αποπληρωθεί το Ταμείο από τον ESM.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει χορηγήσει δάνεια προς την Ελλάδα τα οποία την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 12,76 δισεκ. ευρώ.

Το ABC Greek News ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.