Ο Σουλτάνος Ερντογάν σκηνοθέτησε εκλογή-υπερπαραγωγή στην προεδρία του κόμματός του


Σχεδόν παμψηφεί επανεξελέγη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), λαμβάνοντας 1.414 ψήφους επί συνόλου 1.470 συνέδρων. 

Ο Ερντογάν επιστρέφει στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έπειτα από μόλις τρία χρόνια απουσίας.


«Με 1.414 ψήφους, ο αρχηγός και ιδρυτής μας επελέγη (sic) πρόεδρος», δήλωσε πανηγυρικά ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Χαγιάτι Γιαζιτσί, αναφερόμενος στην επιτυχή εκλογή του μοναδικού υποψηφίου για την ηγεσία του AKP.

Ο ιδρυτής του κόμματος Ερντογάν αναγκάσθηκε να αποχωρισθεί την ηγεσία όταν έγινε Πρόεδρος της Τουρκίας, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα που ίσχυε τότε.

Επιστροφή υπερπαραγωγή στο κόμμα 

Με 565 πούλμαν από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας κατέφθασαν περισσότερα από 60.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα, για να παρακολουθήσουν το έκτακτο συνέδριο που ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Κυριακής στον κλειστό αθλητικό χώρο Ankara Arena, στην τουρκική πρωτεύουσα. 

Κεντρικό πρόσωπο ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μετά από το πρόσφατο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, μπόρεσε και θεσμικά πλέον να επιστρέψει, ως μέλος, στις τάξεις του κόμματος που ίδρυσε.

Σήμερα, όμως, εκλέγεται και πανηγυρικά πρόεδρος του ΑΚΡ. Έτσι, ο Ερντογάν επανέρχεται στην αρχηγία ύστερα από 998 ημέρες απουσίας και ενώ ήδη εκτελεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας. Η επιστροφή του πιστεύεται ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τη χώρα, αλλά και για το κόμμα του, καθώς σκοπεύει να ενισχύσει τις εξουσίες της Κεντρικής Επιτροπής Αποφάσεων και Κομματικής Διαχείρισης και να τοποθετήσει σε καίριες κομματικές θέσεις νέα σε ηλικία στελέχη για ένα δυναμικό νέο ξεκίνημα. 

Υπάρχει, μάλιστα και η εντύπωση ότι ίσως «τιμωρήσει» τα στελέχη εκείνα που υπηρετούσαν σε αυτοδιοικητικές θέσεις σε περιοχές όπου είχε υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 30ής Απριλίου.

«Συνοδοιπόροι» οι ψηφοφόροι Ερντογάν. Και στολές Οθωμανών εμφανίστηκαν συνέδριο. Και στολές Οθωμανών εμφανίστηκαν συνέδριο. 

Μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το συνεδριακό χώρο ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποκάλεσε «συνοδοιπόρους» τους οπαδούς του, ενώ τους υποσχέθηκε ότι «θα βαδίζει μαζί τους μέρα και νύχτα ως τις εκλογές του 2019». 

Με συνθήματα «Νέα ορμή προς τα εμπρός» και «Δημοκρατία, Αλλαγή, Μεταρρύθμιση», τα 470 μέλη του συνεδρίου αλλάζουν έξι άρθρα στο καταστατικό του κόμματος αναδεικνύντας νέο πρόεδρο τον Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα εκλέγουν και τα νέα μέλη της κεντρικής επιτροπής.

Μάλιστα, αναμένεται να δημιουργηθεί θέση αντιπροέδρου του κόμματος, ο οποίος θα επιλέγεται από τον πρόεδρο και το κεντρικό όργανο και θα μπορεί να διαγράφει όποιον βουλευτή ψηφίζει κατά της κομματικής γραμμής. Ένας ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός αναμένεται επίσης πολύ σύντομα.

Το ABC Greek News ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.