Δείτε ποιοι έχουν την "τιμητική" τους σήμερα και πείτε τους Χρόνια Πολλά!Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα και ευχηθείτε τους Χρόνια Πολλά!

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία
† Κυριακή του Τυφλού.

† Κωνσταντίνου και Ελένης, των αγίων ενδόξων θεοστέπτων μεγάλων Βασιλέων και ισαποστόλων.

† Μαρτύρων Πολυεύκτου, Βίκτωρος και Δονάτου.† Ιερομαρτύρων Τιμοθέου, Πολίου και Ευτυχίου.

† Οσιομάρτυρος Παχωμίου, του εν Φιλαδελφεία.

† Αδελφίου, Βόρου, Θεοδώρου και Ισιδώρου.

† Οσπιτίου του Ερημίτου.

† Χριστοφόρου, Πατριάρχου Αντιοχείας.

† Κωνσταντίνου και των υιών αυτού Μιχαήλ και Θεοδώρου των Θαυματουργών.

† Κωνσταντίνου πρίγκιπος Βλαχίας.

† Κωνσταντίνου του διά Χριστόν σαλού.

† Επισκόπων Κυρίλλου Ροστώβ και Βασιλείου Ριαζάν και Μουρώμ.

† Ελένης πριγκιπίσσης.

† Κασσιανού του Έλληνος και Θαυματουργού.

† Αγαπητού Οσιομάρτυρος.

† Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου του Βλαδιμήρου.

† Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Πσκώφ.
Καθολική Εκκλησία
† Αγίου Καρόλου-Ευγένιου ντε Μαζενό, προστάτη των προβληματικών οικογενειών.

Γιορτάζουν: Ελένη, Έλενος, Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα.

Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ελένη και Έλενος.

Ο Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας (313) έπαψε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, βοηθώντας έτσι την ακώλυτη άσκηση της λατρείας και την εξάπλωση της νέας θρησκείας. Το 325 συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας και την προσφώνησε αυτοπροσώπως. Η σύνοδος αυτή είναι βασική στην πορεία του Χριστιανισμού, αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»). Λίγο πριν από τον θάνατό του βαπτίστηκε χριστιανός.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν τον έχει εντάξει στο Αγιολόγιό της, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου (από την πρώτη του γυναίκα Μινερβίνη) και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα τα νεώτερα ιστορικά δεδομένα). Αντίθετα, τιμούν τη μνήμη του, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία και διάφορες Λουθηρανικές ομολογίες.

Η βασιλομήτωρ Ελένη (246/250 - 327/330) βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 18 Αυγούστου.Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Το νησί της Αγίας Ελένης, βρετανική κτήση του Νοτίου Ατλαντικού, γιορτάζει την επέτειο της ανακάλυψής το 1502 από τον πορτογάλο θαλασσοπόρο Ζοάο ντα Νόβα Hμέρα του Ναυτικού στην Χιλή («Dia de las glorias navales»), σε ανάμνηση της Ναυμαχίας του Ικίρκε με τους Περουβιανούς και τον ηρωικό θάνατο του Αρτούρο Πρατ, του μεγαλύτερου ήρωα της Χιλής (21 Μαΐου 1879).

Στην Κολομβία γιορτάζουν την επέτειο της κατάργησης της δουλείας («Dia de la Afrocolombianidad»).
Hμέρα της Ανεξαρτησίας στο Μαυροβούνιο.
Το ABC Greek News ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.